Media- en Cultuurwetenschapper

(Blogpost van 17-01-2017)

 

Palestijnse kinderen maken zelf beelden van hun omgeving.

 

Palestijnse documentairemakers

Tijdens mijn laatste jaar van mijn studie Media- en Cultuurwetenschap (voorheen Film- en Televisiewetenschap) in 1999 heb ik een jaar research gedaan bij Communicatiewetenschappen aan de Birzeituniversiteit in de Palestijnse gebieden. Ik heb daar ook een stage gedaan als nieuwsverslaggever bij de PBC, de Palestijnse Broadcasting Company in Ramallah. Ik heb toen een Masterscriptie geschreven over het zelfbeeld en imago van Palestijnse en Israëlische documentairemakers in de representatie van het Israëlisch-Palestijns conflict in hun films. Erg leuk om te doen, maar wat moest ik er eigenlijk mee?

Twijfel

De jaren erna twijfelde ik weleens aan mijn keuze voor deze studie. Ik werkte als programmamaker bij televisie, soms als communicatieadviseur en begon zelf films te maken. Misschien had ik beter Filmacademie of Communicatiewetenschappen kunnen doen?

Internet en sociale media

Maar de tijd en voortschrijdende technologie heeft de twijfels voor mijn studiekeuze ingehaald. Met de opkomst van internet en de invloed van sociale media is ook de toename van beeldrepresentatie en de invloed hiervan op onszelf en de maatschappij ontzettend toegenomen. Veel politieke, maatschappelijke en sociale debatten worden via de media uitgevochten. Door sociale media is onze beeldvorming over wie wij zijn en wat we belangrijk vinden democratischer geworden.

Lezing Nationale hiv-congres

Beeldvorming

Onze beeldvorming over belangrijke onderwerpen wordt in toenemende mate bepaald door media. Daarbij is door de transparantie van internet en de grote hoeveelheid data in relatieve anonimiteit een grote bron geworden voor wetenschappelijk onderzoek. De betekenis van reguliere en sociale media voor ons als mens en de maatschappij waarin we leven is nu een thema dat ik dagelijks onderzoek.

Interview Ro Theater Rotterdam

Lezingen

Ik herken patronen, verbind ze aan elkaar en probeer een metavisie te geven over nu en de toekomst via lezingen, essays en film. Een aantal vragen die ik op dit moment onderzoek zijn:

“Hoe kunnen we leren over seks via anonieme data over online pornografie?”

“Wat zeggen de boodschappen in Nederlandse rapvideo’s over onze jongeren en de tegencultuur van nu?”.

“Wat zijn de consequenties van een slechte online reputatie en public shaming?”.

“Waarom krijgen we wel tekenen en handvaardigheid in de brugklas, maar niet media-educatie?”.

Meer informatie

Voor meer informatie of als u mij wilt inhuren voor een lezing, praatje of workshop kunt u mailen naar patrick@amsterdamc.com